Het lijkt erop dat we collectief nog steeds het naoorlogse ademritme volgen. Tijdens de oorlog hielden we de adem in van angst. Daarna was het flink inademen, schouders eronder en aanpakken. Niet denken maar doen en samen werken aan de wederopbouw. Om de gruwelijkheden zo snel mogelijk te vergeten was er niets zo effectief als een hoge ademhaling.

Een hoge ademhaling geeft stress

Hoog ademen is eigenlijk een stressademhaling en bedoeld voor noodsituaties. Een hoge ademhaling geeft extra kracht en maakt het makkelijk om voorbij je vermoeidheidsgrens te gaan. Je voelt minder. Niet zeuren maar poetsen en doorgaan. Het maakt je wilskrachtig, en verleid je om de signalen van het lichaam te veronachtzamen.

Ook een snelle ademhaling

Hoog ademen leidt vanzelf tot een snelle ademhaling. De combinatie van hoog en snel was in 1945 een goede oplossing, maar werkt je nu tegen. Het zet je in de doe-stand en snijdt je af van je diepere gevoelens. Je wordt misschien wel onrustig, reageert feller, voelt je machteloos of ontmoedigd. Maar innerlijke voldoening, pure liefde, levensvreugde, rouw verwerken of begrenzing ervaren wordt lastiger.

Je kunt zelf ervaren dat een hoge ademhaling ook naar een snelle ademhaling leidt. Probeer maar:
Adem maar eens in en probeer nog wat meer lucht binnen te krijgen. Dat lukt niet zo goed hè, want vol is vol. Adem uit en weer in. Voel je dat je in een tekort schiet? En dat je daarom snel weer wilt inademen om voldoende lucht te krijgen? Hoog ademen leidt tot snel ademen en geeft na een tijd stressklachten, omdat het lichaam onvoldoende zuurstof kan opnemen.

Minder longblaasjes

In de borstkast bevindt zich de luchtpijp die zich eerst zevenmaal vertakt in bronchiën voordat er longblaasjes aankomen. In de luchtpijp en bronchiën beweegt wel lucht, maar kan dus geen gaswisseling plaatsvinden. Dat betekent dat als je hoog in de borst ademt, een groot deel van de lucht alleen maar op en neer beweegt, zonder zuurstofafgifte of koolzuur opname. Logisch dat die hoge ademhaling geen voldoening geeft en je lichaam niet herstelt.

Uitputting

Die hoge en snelle ademhaling maakt wel krachtig, maar dat is helaas van korte duur. Het is precies goed om bijvoorbeeld de verhuizing en nieuwe baan te tackelen. Maar houdt het adempatroon aan, dan krijgt het lichaam geen kans om te herstellen. Jij blijft alert en voortdurend ‘aan staan’, je verbruikt je reserves en het lichaam raakt geleidelijk aan uitgeput. Bovendien kan je alertheid negatieve gevolgen hebben voor je nachtrust.

Herstel

Na heftige perioden waarin je hoog en snel bent gaan ademen is het belangrijk je ademgewoontes weer tot rust te brengen. Als je de weg weer leert kennen naar een laag en rustig adempatroon, dan kun je pieken wanneer het nodig is. De methode beter ademen helpt je daarbij.

Lees meer over de methode Beter ademen ›