Ademen doen we ons leven lang. Zonder ademhaling geen leven, maar desondanks weet de gemiddelde sterveling er maar weinig van en schenken we weinig aandacht aan de functie die ons lichaam van brandstof voorziet. We krijgen geen adem-les op school. Toch zou dat wel eens nuttig kunnen zijn.

Je ademhaling zorgt ervoor dat het lichaam voorzien wordt van zuurstof. Maar weet je dat hoog ademen die taak negatief beïnvloedt? En dat je lijf bij geringe fysieke inspanning veel brandstof krijgt door langzaam te ademen? Bovendien helpt zo’n traag ademritme om dieper te ontspannen en je goed te concentreren. En om herstel na ziekte of inspanning te stimuleren, of je stressniveau te reguleren, komen weer andere ademgewoontes goed van pas.

Ademhaling beïnvloedt je gezondheid

Ademen gaat vanzelf, maar de manier waarop we dat doen beïnvloedt ons fysieke en mentale welzijn. Het is de enige autonome lichaamsfunctie, die je direct zelf kunt manipuleren. De andere automatische functies zoals de hartfunctie, lichaamstemperatuur of het immuunsysteem kun je wel indirect beïnvloeden, namelijk via de ademhaling. Daarom speelt goede ademkennis zo’n belangrijke rol in de volksgezondheid en zou iedereen al vroeg ademles mogen krijgen.

Ademhaling beïnvloedt ook je gemoedstoestand

Kun jij rustig ademen als je boos bent? Dat gaat niet echt samen hé?
Lukt het jou een baby te troosten terwijl je hijgt?
Hoe adem jij als je dubbel ligt van het lachen?
Of geërgerd in de file staat?

Grip op je stressniveau

Elke gemoedsrust heeft haar eigen adempatroon. Iedereen weet ergens wel dat hoog en snel ademen je opjaagt en na een tijdje zelfs benauwd maakt. En dat stress samenhangt met oppervlakkig ademen terwijl een onderbuikademhaling kalmte brengt en overzicht geeft. Als je doorhebt hoe adem werkt, krijg je dus meer grip op jezelf en je leven.

Ademkennis voor iedereen

Ademoefeningen zijn er meer dan genoeg. Maar inzicht in hoe de ademhaling echt werkt en hoe je die optimaal inzet voor elk doel en elke activiteit, is een tweede.

Ademkennis is goud waard.

Wat zou het voor de samenleving betekenen als de meeste mensen zichzelf tot rust kunnen brengen en kalmte oproepen? Of bij overprikkeling, ziekte en overbelasting het herstellende vermogen weten te stimuleren? Ook is interessant om bij Covid-19 of andere longziektes, manieren te kennen om de zuurstofsaturatie in het bloed op peil te houden? Adem Academie Nederland heeft de missie om dit, met haar ruime kennis en ervaring, om dit te bewerkstelligen.

Gezond ademen ligt dichter bij ons dan we denken.  

Lees meer over de methode Beter ademen®  ›